A+ A A-

Top novosti

Konačno ukinute vize

Ukinute vize za BiH i Albaniju, ostavljena mogućnost suspenzije u slučaju zloupotrebe

Bruxelles, 08. 11 2010. - Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Evropske unije odlučili su u ponedjeljak u Bruxellesu ukinuti vize za ulazak u schengenski prostor građanima Bosne i Hercegovine i Albanije. Odluka može biti suspendirana u slučaju zloupotrebe bezviznog režima, odnosno ako se pojavi veliki broj neopravdanih zahtjeva za azilom.

Dan nakon objave odluke u službenom glasilu EU 14. decembra, građani BiH i Albanije koji imaju biometrijske putovnice moći će bez viza putovati već 15. decembra i boraviti maksimalno do 90 dana u zemljama schengenskog prostora tokom šest mjeseci. Schengenski prostor čine sve članice EU osim Velike Britanije i Irske (ukupno 25) te Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn.
Read more ...

Srbija predala zahtjev za èlanstvo u EU

STOCKHOLM, 22. 12.2009. - Srbijanski predsjednik Boris Tadiæ predao je u utorak u Stockholmu zahtjev za èlanstvo Srbije u Evropskoj uniji, ocijenivši kako je rijeè o "istorijskom danu za Srbiju". Dodao je da je njegova zemlja "odluèna provesti sve potrebne reforme".

Read more ...

Ashton odbacuje kritike o neiskustvu

Bruxelles, 02.12. 2009. - Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u svom prvom nastupu pred Vanjskopolitièkim odborom Evropskog parlamenta, odbacila je kritike na raèun neophodnog iskustva za èelno mjesto evropske diplomatije.

 

Read more ...

Dva eura dnevno za Planetu!

Buxelles, 01. 12. 2009. - Evropljani bi mogli obuzdati emisiju štetnih plinova na sigurniji nivo po opstanak planete izdvajanjem samo dva eura dnevno, ali bi takoðer morali smanjiti putovanja i konzumaciju mesa, pokazala je analiza koja je objavljena 1. decembra u Bruxellesu.

Ostale dugoroène mjere trebale bi ukljuèiti korištenje željeznièkog prijevoza umjesto aviona za putovanja kraæa od 1.000 kilometara, navodi se u analizi Instituta za zaštitu okoliša iz Stockholma èiju je izradu naruèila organizacija za zaštitu Planete, Friends od the Earth Europe (FOEE).

Read more ...

Lisabonski ugovor – nova era za Evropu

Lisabon, 01. 12. 2009. - "Danas poèinje nova era u evropskoj saradnji, a sa Lisabonskim ugovorom Unija æe se bolje moæi suoèavati i sa izazovima globalizacije", izjavio je  Švedski premijer Fredrik Reinfeldt na sveèanoj ceremoniji u povodu stupanja na snagu toliko pripremanog reformskog ugovora.

U utorak naveèer 1. decembra, Reinfeldt je u ulozi zadnjeg predsjedavajuæeg Evropskog vijeæa, sudjelovao na sveèanosti u portuglaskoj prijestolnici, gdje je ugovor potpisan 13. decembra 2007. godine. Na sveèanosti su sudjelovali predstavnici svih evropskih institucija, meðu njima i prvi stalni predsjednik Evropskog vijeæa, Belgijanac Herman van Rompuy.

Read more ...

Nekima bezvizni režim, nekima izolacija

Bruxelles, 30. 12. 2009. - Na prijedlog Evropske komisije i uz politièku saglasnost ministara vanjskih posloova, ministri unutarnjih poslova zemalja èlanica EU donijeli su u ponedjeljak, 30. decembra, odluku o ukidanju viza za graðane Srbije, Makedonije i Crne Gore, koja æe stupiti na snagu 19. decembra u ponoæ.

Od tog datuma, graðani tih zemalja s biometrijskim pasošima, moæi æe putovati u zemlje Evropske unije osim u Veliku Britaniju i Irsku koje nisu potpisnice Schengenskog sporazuma, zatim u Norvešku, Švicarsku i Island, ali i u dvije nove èlanice Unije koje još nisu dio schengenskog prostora, Bugarsku i Rumuniju.

Read more ...