A+ A A-

Carl Bilt je nevin!

28.01.2011. - Na pitanje kolege iz dnevnika Blic kako vidim najnoviju diplomatsku misiju prvog visokog predstavnika u BiH, švedskog šefa diplomatije Karla Bilta/Carl Bildt, izjavio sam da Bilt uživa zavidnu diplomatsku reputaciju u sjedištu Evropske unije, retoričan je i dobar poznavalac političkih, socijalnih, ekonomskih i inih (ne) prilika u BiH. Sa stanovišta učinkovitosti njegove misije visokog predstavnika, međutim, on pripada grupi manje uspješnih visokih predstavnika, zajedno sa Lajčakom i Švarcšilingom/Schilling.

Njegova najnovija posjeta Sarajevu i Banja Luci nema nikakv poseban značaj osim informativnog: došao je da se iz prve ruke obavijesti o 'stanju duha' u BiH uoči sastanka šefova diplomatije Evropske unije koji je zakazan za ponedjeljak, 31. januara.  Od njega kao bivšeg visokog predstavnika se očekuje da o stanju u BiH ima temeljitije spoznaje od drugih evropskih ministara.

Na pitanje u vezi navodnog Biltovog lobiranja u korist Srbije i Republike Srpske odgovorio sam da za to ne postoje dokazi izvan svake osnovane sumnje, a sve dok je tako, švedski ministar je nevin.