A+ A A-

Wolfgang Petritsch nekada branio, a sada ruši Daytonski ustav

BEČ, 11.03.2014. - Bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch i stručnjak za Balkan Christophe Solioz u opsežnom tekstu objavljenom na portalu za liberalne politike "Open Democracy" navode kako je došlo vrijeme da se u Bosni i Hercegovini ukinu entiteti i zemlja organizira po regijama. Prema mišljenju autora teksta, međunarodna zajednica je nejasnom i nespretnom politikom samo produbila političku krizu u BiH.

"Davne 1996. godine, odmah nakon rata, postojao je jasan kritički osvrt na Dejtonski mirovni sporazum, za koji je tada svako očekivao da će biti promijenjen, drugačije napisan ili čak i ukinut", pišu Petritsch i Solioz i detaljno opisuju razloge nefunkcionalnosti zemlje, te na prvo mjesto postavljaju "etnički orijentirani ustavni okvir koji je poptisan u Dejtonu 1995. godine".

Pisci smatraju da su posljednjim protestima širom BiH građani prisilili političare da razmišljaju o rješenjima konkretnih problema, umjesto o širenju straha od drugog i drugačijeg.

"Danas su sve ludorije o privlačenju glasova izgubile na snazi. Postoji oštra kritika protiv korupcije političkih elita bez obzira na to kojem dijelu zemlje i kojoj naciji pripadili. Čak i politička arhitektura, dogovorena u Dejtonu 1995. godine, sada se nalazi u stanju kolapsa".

Petritsch i Solioz se zalažu za "kompletnu izmjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma" koji je, kako kažu, stvorio prekompleksan i neprovodiv ustav, skupu državu i neefikasnu administraciju.

"Međunarodna zajednica snosi istu odgovornost za ovo žalosno stanje kao i lokalni predstavnici u BiH. Nespretnom inicijativom kao što je Butmirski paket iz 2010. godine, i Washington i Bruxelles su doprinijeli stvaranju političke krize u zemlji. Proces integracije u Evropsku uniju, koji je u stanju stagnacije deset godina, pokazao je tužnu realnost potpunog odsustva političke volje na strani Evrope", ocjenjuju autori teksta.

"Kompletna ispravka Dejtonskog sporazuma je neizbježna. To je postalo više nego očigledno, da je reforma pretjerano kompleksnog ustava imperativ, sa jasnim ciljem uspostavljanja funkcionalne institucionalne arhitekture koja će ojačati glavne kapacitete države i uvesti pametan oblik decentralizacije na nivou regija koje moraju biti kreirane", smatraju dvojica poznavalaca prilika u BiH.

Oni se zalažu za ukidanje entiteta jer su se pokazali štetnim po napredak zemlje, isto kao i kantoni u Federaciji BiH.

"To bi značilo u konačnici kraj podjele zemlje na dva entiteta, jer su se oba entiteta pokazali nefunkcionalnim i tromim. Također bi bilo ukinuto i svih deset kantona u Federaciji BiH, koja je u krizi još od 2003. godine", smatraju Petritsch i Solioz.

Podsjećaju na inicijativu bivšeg predsjedika Slovenije Milana Kučana iz 2007. godine, koji je pozivao na reformu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno "Dejton 2", pod okriljem potpisnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i međunarodnih predstavnika kao posmatrača.

"Jedna drugačija Bosna i Hercegovina treba drugačiju Evropu. Bruxelles sigurno želi izbjeći mogućnost da se sutra možda nađe u istoj situaciji kao danas u Kievu", zaključuje se u tekstu.

Tako, dakle, danas, u martu 2014. misli i piše bivši visoki čuvar Daytonskog mirovnog sporazuma Wolfgan Petritsch koji je tada pokorno služio istoj onoj međunarodnoj zajednici, Bruxellesu i Washingtonu, koje sada s pravom kritikuje.

Za vrijeme Petritschevog mandata u Sarajevu, osobno sam ga uvjeravao da ovakav Ustav Bosne i Hercegovine, ovakva konstitutiva struktura države, neprirodna entitetska podjela, etnocentrizam i ovolika administracija, te zemlja bez ekonomije, ne mogu voditi nikamo dobrom. Tada mi nije davao za pravo. Vjerovao je u tu i takvu Bosnu i Hercegovinu. Vjerovao je jer je imao takav osobni interes -  bio je čuvar Daytona i daytonske Bosne i Hercegovine. To mu je bio osnovni mandat i zadatak. Kao i dan-danas Valentinu Inzku!

Međutim, moje skromne kolumne, medijski nastupi  i predavanja su imali stalan, tvrd i nepokolebljiv kontinuitet u dokazivanju da  su svi visoki predstavnici bili u krivu, da međunarodna zajednica pravi sistemske pogreške prema BiH i da Bosna i Hercegovina ne može postati samoodrživa sa postojećim ustavnoptanim ustrojstvom i toliko dezorjentiranom Evropskom unijom.