A+ A A-

Nema straha od “proturuskog saveza”

Habarovsk,23.05.2009. - Uprkos pokušajima zvaniènika Evropske unije da ga razuvjere, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u petak 23. maja da bi se Istoèno partnerstvo koje je Evropska unija nedavno uspostavila sa šest zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza "moglo prometnuti u protivruski savez koji ne bi bio nikome od koristi".

"Svako partnerstvo je bolje od sukoba, ali nama smeta to što neke zemlje pokušavaju iskoristiti takav savez sa Evropskom unijom kao partnerstvo protiv Rusije", rekao je Medvedev na zajednièkoj konferenciji za novinare nakon EU-ruskog smite koji je ovoga puta održan u Habarovsku, na krajnjem ruskom istoku udaljenom 8,5 hiljada kilometara od Moskve, na samoj granici s Kinom.

"Ovo partnerstvo nije upereno ni protiv koga, osobito ne protiv Rusije", rekao je èeški predsjednik Vaclav Klaus, èija zemlja do kraja juna predsjeda Evropskom unijom. Visoki predstavnik EU za zajednièku vanjsku politiku i sigurnost, Havijer/Javier Solana pozvao je Rusiju da se prikljuèi tom savezu, a predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo/Jose Manuel Barroso je ponovio da Evropa nema namjeru odustati od Energetske povelje, iako je Rusija još uvijek nije prihvatila.

Nakon Hladnoga rata izmeðu bivšeg Sovjetskog Saveza i zapadnih zemalja, Energetsku povelju je 1991. godine usvojila ukupno 51 država kako bi se sa zemljama istoène Evrope ukljuèujuæi i podruèje bivšeg SSSR-a, uspostavila saradnju i na polju energetike, te poveæala sigurnost u proizvodnji i distribuciji energije. Ugovor o povelji koji je od 1994. potpisalo 49 zemalja Evrope, Rusija nikada nije ratificirala.

"Rusija ne sudjeluje i nema namjeru sudjelovati u Energetskoj povelji", ponovio je ruski predsjednik u Habarovsku, zbog èega su mnogi analitièari zakljuèili da je ovo bio "najhladniji rusko-evropski samit do sada". Medvedev je, meðutim, izrazio "zadovoljstvo dvodnevnim sastankom na vrhu" i zakljuèio da strateško partnerstvo izmeðu Rusije i Evropske unije "nema alternativu".

Odnosi izmeðu Rusije i Unije zahladili su prošle godine prvo zbog ratnih sukoba izmeðu Rusije i Gruzije, a nedugo zatim i zbog rusko-ukrajinskog spora oko cijene plina, nakon èega se EU odluèila za ubrzanu uspostavu rezervnih solucija snabdijevanja meðu kojima je i izgradnja euro-azijskog plinovoda Nabuko/Nabuco.

Osim Istoènog parnerstva, glavne teme samita u Habarovsku bile su saradnju u borbi protiv globalne ekonomske krize i nova generacija Okvirnog sporazuma o strateškom partnerstvu. Dosadašnji sporazum je istekao 2007. godine i do sada nije obnovljen zbog nesuglasica dviju strana oko Gruzije i energetskih pitanja.