A+ A A-

Aktiviranje Prijelaznog sporazuma sa Srbijom u junu

Beograd - Evropska komisija æe najvjerojatnije krajem juna aktivirati Prijelazni trgovinski sporazum sa Srbijom i dati joj zeleni signal za ukidanje viza, prenio je 25. maja beogradski dnevnik Blic pozivajuæi se na "dobro obaviještene izvore" iz Brisela/Bruxelles.

 

Nizozemska, zbog èijeg je dosadašnjeg tvrdog stajališta oko obaveze Srbije da izruèi Ratka Mladiæa Haškom tribunalu, sada je ipak odluèila Srbiji omoguæiti daljnje napredovanje ka Evropskoj uniji i time je omoguæila Evropskoj komisiji odmrzavanje dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), navodi se u izvještaju ovog beogradskog dnevnika.

Prilikom potpisivanja SSP-a sa Srbijom, u Luksemburgu/Luxembourg 29. aprila prošle godine, Vijeæe ministara EU odluèilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznog trgovinskog sporazuma, poènu tek nakon što Vijeæe bude odluèilo da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom.

Poèetkom septembra prošle godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, ali odmah nakon toga, nizozemska vlada je na sastanku ministara vanjskih poslova EU, zaustavila provoðenje sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhapšeni i izruèeni haški optuženici Ratko Mladiæ i Goran Hadžiæ. Jednostranu primjenu Prijelaznog trgovinskog sporazuma, èiji je cilj pripremanje za što bržu primjenu odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Srbija je zapoèela krajem januara ove godine.