A+ A A-

FEDERALIZACIJA BiH, ŠTA TO ZNAČI?

STRASBOURG, 15.2.2017. - Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju o Bosni Hercegovinu, čiji je predlagač bio Cristian Dan Peda, izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH. Od 695 poslanika za Rezoluciju je glasalo 496, protiv 132, a 67 zastupnika je bilo suzdržano.

Rezolucijom se insistira na većoj dosljednosti i brzini u provođenju socijalnih i ekonomskih reformi, traže se izmjene izbornog zakona BiH i poštovanje “principa federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, koji su neophodni kako bi sva tri konstitutivna naroda i manjine, mogli uživati ista prava”.

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica se, logično, posebno zalagala za “prava Hrvata koji bi trebali imati TV kanal na hrvatskom jeziku i mogućnost da uživaju sve što im pripada po Daytonskom sporazumu”.

Šuica ipak smatra da je članstvo u EU jedini pravi put ka stabilizaciji i prosperitetu ne samo za BiH već i za ostale zemlje Jugoistočne Europe, “pa je i zog stoga važno da BiH postane decentralizirana država i da svi konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni”.

Glasanje u EP 15.2

 “Potrebno je ukloniti institucionalne neravnopravnosti i  prepreke  koje nameću nelegitimne  predstavnike  hrvatskog  naroda u tijela vlasti. Također, svima nama je u  interesu funkcionalna BiH, a  uvjerena sam da je  Parlament  čvrsto opredijeljen za  europsku Bosnu i    Hercegovinu, jer utjecaji  drugih geopolitičkih interesnih  sfera i udaljavanje BiH od  Europske unije moglo bi  rezultirati nesigurnim i  nepouzdanim susjedstvom” - kazala  je Dubravka Šuica.

 Rezolucijom se pozdravlja činjenica da je BiH predala    aplikaciju za članstvo u EU, ali i podsjeća  na ogromne  obaveze koje se moraju ispuniti - od efikasnije borbe protiv  terorizma i organiziranog kriminala, do vjerodostojnih  odgovora na upitnik Evropske komisije koji bi morali  odražavati jedinstvo Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Od bh. vlasti se traži ubrzano rješavanje problema nezaposlenosti mladih, hitno proveđenje presuda Ustavnog suda, presuda Evropskog suda za ljudska ptava u Strasbourgu, kao i Odluke o izborima u gradu Mostaru i o legitimnom predstavljanju svih naroda i nacionalnih manjina.

Parlament je osudio “neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu” kao i “ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj”.

Izraženo je uvjerenje da će proces pripreme odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije biti završen do isteka zvaničnog roka 31. maja, ali i da će analiza tih odgovora od strane Komisije EU biti brza i efikasna. Izražava se, takođe, uvjerenje da će BiH najkasnije do kraja ove godine postati kandidatkinja za članstvo u EU i da će brzo nakon toga početi formalni pregovori o članstvu u Evropskoj uniji.

Iako rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujući akti za institucije EU niti za vlasti Bosne i Hercegovine, političke poruke iz Strasbourga predstavljaju orjentir prvenstveno Evropskoj komisiji u kreiranju njenih stavova, zahtjeva i ponuda prema zvaničnom Sarajevu.