A+ A A-

Komentari

Bezvizno ili bezvezno putovanje u Evropu?

Bezvizno ili bezvezno putovanje u Evropu?

Od 15. decembra 2010. godine, građani Bosne i Hercegovine konačno imaju djelimičnu slobodu kretanja koja im je neosnovano oduzeta prije 18 godina. Djelimičnu, jer je vizni režim ostao na snazi ne samo za neke članice EU kao što su Irska i Velika Britanija, već i za mnoge druge članice Ujedinjenih nacija među kojima su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Kina, Indija itd. Slobodu kretanja kakvu su građani bivše SFRJ imali prije raspada, građani nekih novonastalih državica-sukcesora, neće imati vjerovatno ni za narednih 50 godina. A možda i nikada jer će globalna zajednica biti i dalje terorizirana, pa će sloboda kretanja biti sve manja, a kontrole putnika pod izgovorom borbe protiv terorizma, sve veće.

Read more ...

PO IMIDŽU, LOŠE NAM SE PIŠE

U sedmici koja izmiče, Bosna i Hercegovina se, više nego proteklih mjeseci, ponovo predstavila zemljom institucionalno-pravne razmrvljenosti, političko-stranačke nezrelosti i moralne dekadencije među predstavnicima političkih partija i vlasti.

Read more ...

UMJESTO ČESTITKI, UPOZORENJE

Usvajanjem Schumanove deklaracije od 9. maja 1950. godine o stvaranju Zajednice za ugalj i èelik, udareni su temelji današnje Evropske unije. U znak sjeæanja na ovaj veliki dogaðaj kojim su novi sukobi izmeðu Njemaèke i Francuske postali ne samo nezamislivi veæ i stvarno nemoguæi, a meðusobna solidarnost i jedinstvo zapadnoevropskih naroda unaprijeðeni gotovo do ideala, ovaj datum se obilježava kao Dan evrope.

Read more ...
Bosanski English French German Russian