A+ A A-

Moja Agenda

Još jedna "evropska godina" za BiH?

Sarajevo, 11.06.2012. - Borba prsa u prsa na političkoj sceni Federacije BiH samo na prvi pogled ima lokalni, entitetski karakter. Raspad ionako anahrone crveno-zelene koalicije i stvaranje „reformističko-antikorupcionaškog“ bloka, nema samo trenutnu zebnju zbog mogućeg raspada cjelokupnog institucionalnog ustroja na državnom i federalnom nivou.

Read more ...

Svezane ruke revizoru u BiH

21.02.2012
Mirna Sadiković

Sarajevo-Dok zemlje u regiji čine sve kako bi što prije ispunile uslove za pridruživanje EU, u BiH zakoni koji trebaju biti prilagođeni evropskim usvajaju se sa klauzulama koje su u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom. Dok je npr. susjedna Hrvatska izmijenila Ustav kako bi obezbijedila nezavisnost državnog Ureda za reviziju, u BiH su usvojene izmjene Zakona o ministarstvima kojim se Ured za reviziju BiH stavlja u ovisan položaj prema Vijeću ministara BiH.

Dok se predstavnici vladajućih struktura pravdaju da je posrijedi tehnička greška, stručnjaci kažu kako toliki nemar prilikom usvajanja zakona važnih za evropski put ne može biti samo greška - ima tu i zle namjere.
Read more ...

Izjava za Fenu

Sarajevo, 17.09.2011. - Na molbu cijenjenog kolege Fedžada Forte iz Fene da prokomentiram odnos domaćih vlasti prema ispruženoj ruci EU u formi pretpristupnih fiondova IPA, prvo čega sam se sjetio u tom trenu jeste da je piljarsko sitničarenje na grame, u politici neprihvatljivo bez obzira na razloge i bez obzira od koga dolazilo.

Read more ...

Eurometonimija

Pod ovim, filozofko-sociološkim naslovom, mladi urednik web-portala Radio Sarajeva, uvaženi kolega Kenan Efendić, objavio je nedavno analizu nespremnosti bh. medija (i šire) na bilo kakvo kritičko propitivanje o Evropskoj uniji kao fenomenu globalne zajednice i onome što ona čini i ne čini u odnosu na BiH. Suština je da bh. mediji kao ideološka aparatura vladajućih klasa u našoj zemlji svakojakih čuda, potpuno neodlučno i nespremno zadiru u sami bitak, zbog čega u našim medijima i dolazi do metonimije (prev.preimenovanje) procesa evropskih integracija i Evropske unije kao krajnjeg cilja, u nekakav idealni format ustroja u kojem će svi problemi biti riješeni samim (kad-tad) ulaskom u tu i takvu Zajednicu.

Read more ...

Sarajevska toplovodna mreža 'na umoru'

29.01.2010. - Danas sam imao susret s jednim vrlo neobičnim sarajevskim inženjerom mašinstva, visoko pozicioniranim u sarajevskom javnom preduzeću Toplane. Trebalo je da razgovaramo 30-tak minuta, a ostali smo zajedno skoro puna tri sata. Vrlo brzo smo se 'našli' na globalnoj top-temi obnovljivih izvora energije, a za tili čas smo došli i do stanja sarajevske toplovodne mreže koja je i izvedbeno i tehnološki zastarjela do te mjere da predstavlja jednu od najlošijih u cijeloj Evropi. Dug od oko 50 miliona KM prema drugom sarajevskom JP "Sarajevogas", nerazumijevanje gradskih vlasti kada je riječ o investicijama u obnovu toplovodne mreže i opšti haos u zemlji, ne ostavljaju mnogo prostora za sanaciju mreže. Godišnje se renovira tek desetak kilometara, u prosjeku. Složili smo se da treba pokušati doći do evropskih fondova podrške razvoju infrastrukture, jer bi obje strane mogle profitirati: Evropskoj je uniji stalo do racionalizacije u potrošnji enrgije širom svijeta, a Sarajlijama da u nekoj od narednih zima ne ostanu zaleđeni ili u smogu. Pokušat ćemo zajednički skrojiti nacrt ovog velikog projkta i proslijediti ga na što više važnih adresa u Sarajevu i Briselu/Bruxelles. Pozitivne misli i nada su moji najbolji vidiči kroz život.

Carl Bilt je nevin!

28.01.2011. - Na pitanje kolege iz dnevnika Blic kako vidim najnoviju diplomatsku misiju prvog visokog predstavnika u BiH, švedskog šefa diplomatije Karla Bilta/Carl Bildt, izjavio sam da Bilt uživa zavidnu diplomatsku reputaciju u sjedištu Evropske unije, retoričan je i dobar poznavalac političkih, socijalnih, ekonomskih i inih (ne) prilika u BiH. Sa stanovišta učinkovitosti njegove misije visokog predstavnika, međutim, on pripada grupi manje uspješnih visokih predstavnika, zajedno sa Lajčakom i Švarcšilingom/Schilling.

Njegova najnovija posjeta Sarajevu i Banja Luci nema nikakv poseban značaj osim informativnog: došao je da se iz prve ruke obavijesti o 'stanju duha' u BiH uoči sastanka šefova diplomatije Evropske unije koji je zakazan za ponedjeljak, 31. januara.  Od njega kao bivšeg visokog predstavnika se očekuje da o stanju u BiH ima temeljitije spoznaje od drugih evropskih ministara.

Na pitanje u vezi navodnog Biltovog lobiranja u korist Srbije i Republike Srpske odgovorio sam da za to ne postoje dokazi izvan svake osnovane sumnje, a sve dok je tako, švedski ministar je nevin.

Prijete li bh političarima sankcije EU?

Na poziv uvaženih kolega iz informativnog programa BHR1 imao sam čast i zadovoljstvo, da zajedno sa kolegama Milošem Šolajom i Amerom Kapetanovićem, gostujem u renomiranoj radijskoj emisiji "Tema dana". A tema je bila: Prijete li bh političarima uskoro sankcije EU?.

Moj kategorični odgovor je bio "ne".

Saglasnost između Njemačke i Francuske, novih članica sa područja centralne i istočne Evrope, te Velike Britanije i tzv. malih članica, o kažnjavanju bilo kojeg od bh političara, nije moguća.

Rješenje je u istinskoj koncentraciji EU na organizaciono-strukturalne probleme bh države, odnosno na Dejtonski ustav koji je od Bosne i Hercegovine načinio neodrživu državu. Sva ostala mudrovanja i krokodilske suze nad sudbinom BiH su, za jedne gubljenje, a za druge u BiH dobijanje na vremenu.

 

Bosanski English French German Russian