A+ A A-

Program reformi ili ANP – šija ili vrat

Najkontroverzniji proizvod domaće politike i međunarodnih diplomatskih asistenata, kojem je javnost u Bosni i Hercegovini posljednjih dana bila izložena do nemilosti, predan je na ovogodišnji Badnji dan zvaničnicima Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu. Ne, dakle, dan ranije, kako su brzopleti mediji tumačili dolazak u Brisel Amira Ibrovića, šefa kabineta trenutnog predsjedavajućeg državnog Predsjedništva Željka Komšića.

Program reformi Bosne i Hercegovine na engleskom jeziku službeno je predao tek pristigli novi šef Misije Bosne i Hercegovine pri Sjevernoatlantskom savezu, ambasador Mitar Kujundžić, a u ime NATO-a dokument je preuzeo James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Alijanse.

Read more ...

Bolji dani za medije?

Protivnici zakonskih promjena tvrde da će nove odredbe ugušiti globalnu razmjenu mišljenja i slobodu samog interneta.

Piše: Zekerijah Smajić (http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bolji-dani-za-medije-i-vlasnike-autorskih-prava-na-internetu)

Procjenjuje se da bi direktiva mogla donijeti 415 milijardi eura godišnjeg ekonomskog rasta Evropskoj unijiEPA Ilustracija

Do sada neviđeni lobističko-medijski i stranačko-frakcijski rat unutar Evropskog parlamenta o autorskim pravima na internetu, koji je kulminirao u drugoj polovini prošle godine, završen je nedavno - a kako bi drugo - kompromisom. Nova "Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu za 21. stoljeće" mogla bi biti usvojena krajem ovog mjeseca, ili najkasnije na plenarnom zasjedanju EP-a u drugoj polovini aprila.

Nakon nebrojenih amandmanskih dopuna i pogađanja između tradicionalnih medija, kreativne industrije i autora sadržaja, s jedne, i "tehnodivova", pobornika slobode interneta i njihovih lobističkih odreda, s druge strane, uslijedilo je obavezujuće međuinstitucionalno usaglašanje između Evropske komisije, kao predlagača, Vijeća Evropske unije, kao "glasnogovornika" zemalja članica i EP-a, kao krovnog konsultativno-zakonodavnog tijela EU-a.

Read more ...

Balkanski ugalj ubija stanovništvo i guši Evropu

Šesnaest termoelektrana na zapadnom Balkanu zagađuje regiju i Evropu više nego svih drugih 250 evropskih elektrana na ugalj.
Zapadni Balkan je posljednji dio Evrope u kojem termoelektrane ne samo opstaju, već se grade i nove (Ilustracija)

Najnoviji izvještaj Evropske energetske zajednice sa sjedištem u Beču i mreže nevladinih organizacija predvođenih Alijansom za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) i evropskom organizacijom za zaštitu okoliša "Europe Beyond Coal", kojim se upozorava da 16 termoelektrana na zapadnom Balkanu zagađuje regiju i cijelu Evropu više nego svih drugih 250 evropskih elektrana na ugalj, ovih je dana u centru pažnje i mnogih zapadnih medija.

Read more ...

Ko misli da može u EU neradom, vara se!

Izvjestilac Evropkog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Cristian Dan Preda, kako je krajem prošle godine i najavio, u četvrtak stiže u Sarajevo i ostaje dva dana.

Bijaše to onaj rumunski parlamentarac u Briselu koji je sredinom decembra s nekoliko ljutitih riječi zaustavio glasanje Evropskog parlamenta o godišnjem izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu. Tako je ova zemlja ostala jedina u regionu bez parlamentarne verifikacije onoga što je dobro, a šta loše na putu eurointegracije, šta bi moglo ubrzati, a šta još više usporiti taj proces.

Formalni razlog za takvu odluku glavnog izvjestitelja je taj što za više od tri i godine Parlamentarna skupština BiH nije stvorila uslove za osnivanje i rad zajedničkog EU-BiH Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC). Riječ je o nadzorno-konsultativnom tijelu čije su obaveze, prava i nadležnosti propisani samim Sporazumom o stabilitaciji i pridruživanju koji je, deset godina nakon potpisivanja i sedam godina nakon parafiranja, stupio na snagu 31. maja 2015.

Read more ...