A+ A A-

Balkanski ugalj ubija stanovništvo i guši Evropu

Šesnaest termoelektrana na zapadnom Balkanu zagađuje regiju i Evropu više nego svih drugih 250 evropskih elektrana na ugalj.
Zapadni Balkan je posljednji dio Evrope u kojem termoelektrane ne samo opstaju, već se grade i nove (Ilustracija)

Najnoviji izvještaj Evropske energetske zajednice sa sjedištem u Beču i mreže nevladinih organizacija predvođenih Alijansom za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) i evropskom organizacijom za zaštitu okoliša "Europe Beyond Coal", kojim se upozorava da 16 termoelektrana na zapadnom Balkanu zagađuje regiju i cijelu Evropu više nego svih drugih 250 evropskih elektrana na ugalj, ovih je dana u centru pažnje i mnogih zapadnih medija.

Read more ...

Ko misli da može u EU neradom, vara se!

Izvjestilac Evropkog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Cristian Dan Preda, kako je krajem prošle godine i najavio, u četvrtak stiže u Sarajevo i ostaje dva dana.

Bijaše to onaj rumunski parlamentarac u Briselu koji je sredinom decembra s nekoliko ljutitih riječi zaustavio glasanje Evropskog parlamenta o godišnjem izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu. Tako je ova zemlja ostala jedina u regionu bez parlamentarne verifikacije onoga što je dobro, a šta loše na putu eurointegracije, šta bi moglo ubrzati, a šta još više usporiti taj proces.

Formalni razlog za takvu odluku glavnog izvjestitelja je taj što za više od tri i godine Parlamentarna skupština BiH nije stvorila uslove za osnivanje i rad zajedničkog EU-BiH Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC). Riječ je o nadzorno-konsultativnom tijelu čije su obaveze, prava i nadležnosti propisani samim Sporazumom o stabilitaciji i pridruživanju koji je, deset godina nakon potpisivanja i sedam godina nakon parafiranja, stupio na snagu 31. maja 2015.

Read more ...
Bosanski English French German Russian