A+ A A-

ODLUKA OČEKIVANA, POSLJEDICE TEK DOLAZE

London/Brisel 24.6.2016. - Za evropsku ideju o ujedinjenju Starog kontinenta u petak, 24. Juna 2016. Osvanuo je tužan dan. Očekivana odluka građana Velike Britanije da se nakon 43 godine članstva u Evropskoj uniji vrate “nacionalnoj slobodi i samostalnosti” loša je opcija s teško predvidivim ishodom za obje dosadašnje ugovorne strane.

Velika Britanija bi u kratkom roku mogla osjetiti makroekonomske, trgovinske, monetarne, socijalne i druge generirajuće posljedice, a Evropska unija, iako je odavno morala biti svjesna stepena dezintegracionih procesa pod svojim krovom, teško će se oporaviti nakon gubitka jedne od najjačih svojih članica. Takav scenario nije bio nepoznat imajući u vidu da su eurofobi, euroskeptici i sve složnije desničarske frakcije u Velikoj Britaniji u zadnjih desetak godina vrlo otvoreno, transparentno i uporno radili na tome. Za svo to vrijeme Evropska unija nije uzvraćala adekvatnim unutarnjim reformama, a na globalnoj sceni je gotovo sasvim izgubila identitet.

Read more ...

BRITANIJA NA RASKRŠĆU, EU NA STRANPUTICI?

BRISEL,23.6.2016. -  Kao i prije 41 godinu, danas je dan odluke da li Veklika Britanija želi biti članica Evropske unije ili nakon 4 decenije iz nje odlazi.

U sedam sati jutros, bez pompe i gotovo rutinski, otvoreno je više od 40 hiljada glasačkih mjesta na kojima će se, za sada ravnomjerno podijeljeni građani na za i protiv, izjasniti o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji. Očekuje se da će od ukupno 45 miliona Britanaca, njih oko 30 miliona izaći na referendum.

Kakav će biti konačani odgovor na pitanje "Da li bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Evropske unije ili napustiti Evropsku uniju”, znat će se tokom večeri u četvrtak na petak.

Prema svim dosadašnjim anketama, broj onih koji su za ostanak Britanije u EU, u odnosu na one koji priželjkuju izlazak - gotovo je izjednačen. Do srijede uvečer oko jedan posto anketiranih birača je bilo više za izlazak Britanije iz EU nego za njen ostanak. Sva formalna i neformalna diplomatija EU je na nogama kako bi se pridobila većina za ostanak ove zemlje u članstvu s Unijom. Ne smije se, međutim, gubiti iz vida ni činjenica da je cijeli evropskih prostor u zadnijh desetak godina zahvaćen jačim ili blažim valovima desničarskih opredjeljenja, a euroskeptici u Britaniji su glasniji od svih ostalih u svijetu, te bi bi za njih današnja prilika mogla biti i historijski trenutak za realizaciju svojih starih namjera.

Read more ...

DAVID COPPERFIELD JE NAŠ

Start: Da li su ove naše integracije koje, navodno, traju već više od 15 godina, zapravo, samo jedan veliki cirkus jer se mi za sve ove godine nismo dotakli nikakve ozbiljne reforme i nikakvog ozbiljnog zadatka?

Smajić: Ako postoji politički iluzionizam, onda je on u Bosni i Hercegovini doveden do savršenstva. Kao što najpoznatiji savremeni mađioničar svijeta David Copperfield s magijskom lakoćom probija Kineski zid, tako glatko Bosna i Hercegovina galopira na putu euroatlantskih integracija. Ako ćemo, dakle, pogledati istini u oči, a neovisni novinari i analitičari tako moraju činiti, onda se ne smije skrivati činjenica da, na žalost, našom zemljom ne upravljaju legalno izabrane i ustavno legitimne institucije već moćni pojedinci iz politokratskih središnjica sva tri konstitutivna naroda.

Read more ...

Novih 65 miliona pomoći Evropske unije

Kao odgovor na teške poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, EU nastavlja da pruža pomoć u borbi sa posljedicama ove elementarne nepogode. Pored do sada upućene hitne humanitarne pomoći, Evropska komisija je u utorak izdvojila dodatnih 65 miliona eura za saniranje posljedica nezapamćenih poplava.

Read more ...

ZAKLJUČCI MINISTARA EU O BOSNI I HERCEGOVINI

Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije na zasjedanju u Luxemborgu 14. aprila, razmotrilo situaciju u Bosni i Hercegovinu i usvojilo zaključke kojima se, konačno, prvenstvo daje ekonomsko-socijalnim pitanjima i restrukturiranju neefikasne države. Odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci spominje se tek na kraju posljednjeg zaključka, što je također poruka za one koji znaju čitati.

Read more ...

Sve više protivnika Dejtonskog sporazuma

Washingon, 07.03.2014. - Bosna i Hercegovina u najvećoj političkoj krizi od svih zemalja Zapadnog Balkana, ocijenila je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i evropska parlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon govoreći pred Odborom američkog Senata. Dodala je da su što prije potrebne široke promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma "kako bi zemlja mogla uopšte funkcionisati". Govoreći o temi "Dešavanja na Zapadnom Balkanu i politički odgovori", Fajon je ocijenila da se međunarodna zajednica mora mnogo više posvetiti razvoju i stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Read more ...

EU-BiH radna grupa za IPA

Sarajevo, 19.02.2014. - Ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, zajedno sa Jean-Ericom Paquetom, direktorom u Direkciji Evropske komisije za proširenje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo) danas se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vjekoslavom Bevandom.

Read more ...

Štefan Füle odustao

Sarajevo, 18.02.2014. - Evropski komesar za proširenje Štefan Füle veoma je razočaran razgovorima sa sedmoricom lidera najutjecajnijih stranaka u Bosni i Hercegovini i odlučio je "zaključiti svoj angažman" na pitanju primjene presude Evropskog suda u predmetu Sejdić i Finci. "Vrijeme je da Vijeće Evrope i institucije Bosne i Hercegovine preuzmu na sebe to pitanje", kazao je u utorak u Sarajevu.

Ponovio je da je "provođenje presude Sejdić i Finci ključ za napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji" i da će njeno neprovođenje imati "ozbiljne i konkretne posljedice na život svakog građanina".

Read more ...

Štefan Füle piše građanima BiH

Brussels, 16.02.2014. - Sa velikom zabrinutošću pratim posljednje događaje u Bosni i Hercegovini. Postoji posebna veza između vaše zemlje i EU, zato što vi radite na članstvu Bosne i Hercegovine u EU, a mi vodimo računa o njenom napredovanju i razvoju. Ako Bosna i Hercegovina stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže.

Nemojte sumnjati u to da li smo čuli glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mjesta. U ponedjeljak ponovo dolazim u Sarajevo. Evropska unija je opredijeljena prema građanima BiH; tu opredijeljenost su prošlog ponedjeljka još jednom naglasili ministri inostranih poslova EU na sastanku u Briselu.

Read more ...

Šta je (u)radio Sorensen?

Brisel, 30. maj 2011.


Peter Sørensen novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Po završetku konkursa za mjesto šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, visoka predstavnica EU/potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton sa zadovoljstvom objavljuje namjeru da Petera Sørensena premjesti sa njegove trenutne pozicije šefa Delegacije u EU u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji na dužnost šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ova vijest se objavljuje u vrijeme koje je od presudne važnosti za regiju Zapadnog Balkana i posebno za Bosnu i Hercegovinu.

Read more ...
Bosanski English French German Russian