A+ A A-

DVA DESETLJEĆA REGIONALNIH ILUZIJA

Čak da se u četvrtak u Sarajevu ništa konkretno i ne dogovori, susret premijera zapadnobalkanskih zemalja u ovakvo zlo vrijeme u regiji veliki je uspjeh. Svi koji se budu odazvali predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću imaju šta reći o stanju u svojoj "avliji" i regiji, u kojoj su, po ocjeni aktuelnog ministra vanjskih poslova Slovačke i nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka, "dvije države pred raspadom, a druge tri u dubokoj političkoj krizi".

Domišljato-lukavim susretom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel samo dva dana uoči sarajevskog samita, srbijanski premijer Aleksandar Vučić je i prije dolaska Zvizdiću u goste želio poručiti da ovoga puta ne dolazi zbog sarajevskih ćevapa i bosanske kafe, već kao jači, veći i značajniji od onih kojima je dužan prenijeti najsvježije berlinske poruke. U kreiranju takvog imidža mu, uz sve druge psiho-političke trenere iz Njemačke, Rusije, Francuske i Evropske unije, najviše pomaže Angela Merkel. I ne samo zbog toga što u trenutnom tajmingu Vučić bjesomučno juri kako bi u Srbiji postao prvi, a Angela Merkel zbog toga što joj u "njemačkoj godini superizbora" za sada akcije ne stoje najbolje.

Read more ...

ŠTA I KAKO SA BALKANOM?

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove, sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, ovogodišnju balkansku turneju započela je posjetom Crnoj Gori. Od 1. do 4. marta visokorangirana gošća iz Evropske unije će boravit i u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji, Makedoniji i Albaniji. Ne zna se gdje su problemi veći! U BiH će je dočekati protokol s najviše političkog folklora, iako se i u Makedoniji politička vatra između pozicije i opozicije ne smiruje.

Prvi sastanak u Sarajevu zakazan je s tročlanim Predsjedništvom, nakon toga će se obratiti društveno introvertnim i stranački podijeljenim studentima osam javnih univerziteta, a zatim su na redu predsjedavajući Vijeća ministara, dvoje njegovih zamjenika i ministar vanjskih poslova. Kada politikantstvo sebičnih etnonacionalnih lidera eskalira do crvene linije po kojoj „Bošnjaci svojim zahtjevom za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, žele da unište Srbe i Republiku Srpsku“ (Dodik) – dolazak prefinjene, ali ipak oštre i istrajne Federice Mogherini na Balkan, ima dnevnopolitičku težinu bez obzira što mi nismo subjekt već tipočni objekt međunarodne politike. 

Read more ...

Bh. vlast: slabo pamti, brzo zaboravlja

SARAJEVO, 20.02.2012. - Direkcija za evropske integracije BiH obavijestila je 17. februara Evropsku komisiju „o statusu projektnih i sektorskih prijedloga obuhvaćenih procesom programiranja pretpristupne pomoći“ (IPA) za 2012. i 2013. godinu.

O kakvom „statusu“?

Takvom da je do tog roka usaglašeno tek 16 projektnih prijedloga za finansiranje bespovratnim novcima IPA fondova, među kojima su prijedlozi iz oblasti borbe protiv pranja novca, javnih nabavki, statistike, carina i oporezivanja, fitosanitarne ispravnosti i veterinarstva.
Read more ...

Srbija predala zahtjev za èlanstvo u EU

STOCKHOLM, 22. 12.2009. - Srbijanski predsjednik Boris Tadiæ predao je u utorak u Stockholmu zahtjev za èlanstvo Srbije u Evropskoj uniji, ocijenivši kako je rijeè o "istorijskom danu za Srbiju". Dodao je da je njegova zemlja "odluèna provesti sve potrebne reforme".

Read more ...

Nekima bezvizni režim, nekima izolacija

Bruxelles, 30. 12. 2009. - Na prijedlog Evropske komisije i uz politièku saglasnost ministara vanjskih posloova, ministri unutarnjih poslova zemalja èlanica EU donijeli su u ponedjeljak, 30. decembra, odluku o ukidanju viza za graðane Srbije, Makedonije i Crne Gore, koja æe stupiti na snagu 19. decembra u ponoæ.

Od tog datuma, graðani tih zemalja s biometrijskim pasošima, moæi æe putovati u zemlje Evropske unije osim u Veliku Britaniju i Irsku koje nisu potpisnice Schengenskog sporazuma, zatim u Norvešku, Švicarsku i Island, ali i u dvije nove èlanice Unije koje još nisu dio schengenskog prostora, Bugarsku i Rumunjsku.

Read more ...

Da li je ukidanje viza moguæe do kraja godine?

Bruxelles,04.02.2009. - Napredak u liberalizaciji viznog režima, više stipendija za studente i više prilika za zajednièka istraživanja samo su neka od najvažnijih postignuæa Evropske komisije u nastojanju da se unaprijede politièki i ekonomski razvoj država zapadnog Balkana, kako bi se ubrzao njihov napredak na putu prema punopravnom èlanstvu u Evropskoj uniji.

To je dio analize koju je Evropska komisija usvojila u utorak, 3. februara, a koja predstavlja pregled svih najvažnijih aktivnosti Evropske unije na ovom podruèju tokom 2008., kao i plan aktivnosti u 2009. godini. U dokumentu komisije navodi se više od 90 konkretnih aktivnosti i inicijativa u brojnim sektorima, a koje su tokom 2008. provedene uz iskljuèivu podršku Evropske unije i koje su planiranih za ovu godinu.

Read more ...

Dokle je stigla Srbija?

Beograd,04.02.2009. - U narednih šest nedjelja u Srbiji æe boraviti tri ekspertne misije iz Brisela koje æe provjeravati implementaciju "mape puta" za ukidanje viza, koja je vlastima u ovoj zemlji službeno predata u aprilu prošle godine, saopšteno je 4. januara iz ureda srbijanske Vlade.

Do kraja aprila tri ekipe briselskih eksperata æe procjenjivati kako implementacija "mape puta" teèe u stvarnosti, a Evropska komisija æe nakon toga na proljeæe pripremiti tehnièki izvještaj na osnovu kojeg bi kasnije tokom godine, mogla uslijediti i odluka o ukidanju viza za sve graðane Srbije.

Read more ...

Poèela primjena Privremenog trgovinskog sporazuma

Beograd,30.01.2009. - Predzadnjeg dana januara, Srbija je poèela s jednostranom primjenom Privremenog trgovinskog sporazuma u cilju što brže primijene odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, koji je potpisan 29. aprila u Luksemburgu/Luxembourg.

Carinske stope na uvoz robe iz EU æe do 30. januara biti smanjivane postepeno i po robnim grupama, a na temelju nedavno usvojenih izmjena Zakona o carinskoj tarifi, zbog èega æe, po rijeèima srbijanskog premijera Mirka Cvetkoviæa, "graðani i privreda od sada izdvajati manje sredstava jer æe odreðene robe koje se nabavlja iz EU, biti jeftinije".

Read more ...

Srbija poèela s primjenom Privremenog trgovinskog sporazuma

BEOGRAD, 30.01.2009. - Predzadnjeg dana januara, Srbija je poèela s jednostranom primjenom Privremenog trgovinskog sporazuma u cilju što brže primijene odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, koji je potpisan 29. aprila u Luksemburgu/Luxembourg.

Carinske stope na uvoz robe iz EU æe do 30. januara biti smanjivane postepeno i po robnim grupama, a na temelju nedavno usvojenih izmjena Zakona o carinskoj tarifi, zbog èega æe, po rijeèima srbijanskog premijera Mirka Cvetkoviæa, "graðani i privreda od sada izdvajati manje sredstava jer æe odreðene robe koje se nabavlja iz EU, biti jeftinije".

Read more ...
Bosanski English French German Russian