A+ A A-

Program reformi ili ANP – šija ili vrat

Najvažnije je da je prvi godišnji program reformi konačno usaglašen u Sarajevu i da je voljom svih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao u Brisel.

Link: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/program-reformi-ili-anp-sija-ili-vrat

Najkontroverzniji proizvod domaće politike i međunarodnih diplomatskih asistenata, kojem je javnost u Bosni i Hercegovini posljednjih dana bila izložena do nemilosti, predan je na ovogodišnji Badnji dan zvaničnicima Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu. Ne, dakle, dan ranije, kako su brzopleti mediji tumačili dolazak u Brisel Amira Ibrovića, šefa kabineta trenutnog predsjedavajućeg državnog Predsjedništva Željka Komšića.

Program reformi Bosne i Hercegovine na engleskom jeziku službeno je predao tek pristigli novi šef Misije Bosne i Hercegovine pri Sjevernoatlantskom savezu, ambasador Mitar Kujundžić, a u ime NATO-a dokument je preuzeo James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Alijanse.

 

Primopredaja je izvršena u prostorijama Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u imajući u vidu da su za službenike Alijanse praznici već počeli.

Nije riječ, dakle, ni o "ovom" ni o "onom", "našem" ili "njihovom" "papiru". U zvanične ruke zapadnih vojnih saveznika predan je onaj autentični akt od 53 stranice na engleskom jeziku koji su odobrila sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dokument je bezmalo dvostruko obimniji od prijevoda na srpski jezik, koji je ovih dana predmet burnih javnih rasprava, anticivilizacijskih etiketiranja, pa čak i nasilnog obračuna s neistomišljenicima u bh. entitetu Republika Srpska.

Historijski pomak i rezignacija

Prošlo je gotovo 13 mjeseci otkad je početkom decembra prošle godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio da je političko i vojno rukovodstvo Alijanse spremno prihvatiti prvi Godišnji nacionalni plan (po engleskoj verziji ANP) Bosne i Hercegovine iako sve tražene reforme i zadaci (poput uknjiženja neperspektivne vojne imovine) nisu dovedeni do kraja.

S tradicionalnim preuveličavanjem svakog proceduralno-tehničkog koraka na međunarodnoj sceni, takva poruka u zvaničnom Sarajevu doživljena je kao historijski pomak prema integraciji zemlje u NATO, a u Banjoj Luci s rezignacijom.

Iako se čak i najpovršnijim poređenjem može zaključiti da se po strukturi, terminologiji, poglavljima i konačnoj namjeri Program reformi Bosne i Hercegovine ni po čemu suštinskome ne razlikuje od klasičnih Godišnjih nacionalnih planova (ANP) drugih država koje su u istom statusu i obimu saradnje s Alijansom, važnost najnovijeg koraka u odnosima  NATO – Bosna i Hercegovina ili obratno, nije, ipak, u broju stranica, istovjetnosti ključnih poglavlja ili stilistici ispisanih obaveza.

Bila šija ili vrat, nevažno je. Važno je da je prvi godišnji program reformi konačno usaglašen u Sarajevu, da je voljom svih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine napokon stigao u Brisel i da nijedno važno reformsko područje za odnose NATO – Bosna i Hercegovina nije izostavljeno. A još bi bilo važnije kad bi se u Sarajevu i Banjoj Luci što prije prestalo s bahanalijama između kobajagi pobjednika i kobajagi poraženih jer ni jedni ni drugi za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini nisu relevantni.

Personaliziranje dnevne politike upravo je glavni razlog zbog kojeg je Bosna i Hercegovina kao država bila gubitnik, a konačno depersonaliziranje dnevne politike moglo bi napokon preobratiti državu u dobitnika.

Poruka iz Brisela: 'Na vama je glavna odgovornost'

Ako bi, i kada bi, upravo Program reformi Bosne i Hercegovine, koji je na ovogodišnju Badnju večer isporučen NATO-u, bio prekretnica, bila bi to prva zraka svjetlosti na prelasku u novu, 2020. godinu, u kojoj se navršava čak četvrt stoljeća od završetka rata u Bosni i Hercegovini.

Za toliko godina bivša Jugoslavija bila je zaboravila na fašiste, četnike i ustaše. Hiljade kilometara pruga, puteva i autostrada već je bilo izgrađeno. Kroz kapije industrijskih giganata svakodnevno su prolazili deseci hiljada radnika. Brendirani tenkovi, optičke sprave, dalekovodni sistemi i još mnogo toga prodavano je za dolare, njemačke marke, jene i juane, a hidroelektrane i termoelektrane davale su vlastitu struju u izobilju.

Već i iz prve reakcije koju mi je u utorak izrekao dežurni glasnogovornik NATO-a Piers Cazalet prepoznatljivo je zadovoljstvo zbog konačnog prispjeća "vladinog programa reformi" i mogućnosti da se saradnja između NATO-a i Bosne i Hercegovine vrati na pravi put i "bez ikakvog prejudiciranja" članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

"Veselimo se saradnji s Vladom Bosne i Hercegovine na osnovu ovog dokumenta, i to već početkom sljedeće godine. NATO je podržavao i još će odlučnije podržavati reforme i izgradnju sposobnosti oružanih snaga, koje će u budućnosti biti od koristi građanima Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo raditi na dobrobiti svih građana i potpuno smo uvjereni da će naši zajednički napori biti vrlo brzo prepoznati. Ipak, na vama je u Bosni i Hercegovini glavna odgovornost", poručeno je u utorak iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Drugi visoki zvaničnik Alijanse koji je želio ostati anoniman podsjeća da je Bosna i Hercegovina "ona strana u odnosima NATO – Bosna i Hercegovina koja je dobrovoljno 2009. i 2010. zatražila pristupanje Akcijskom planu za članstvo (MAP)".

'Dublja i usmjerenija podrška reformama'

Na sastanku u Tallinnu 2010. ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a prihvatili su takav zahtjev u najboljoj namjeri i složili se da i Bosni i Hercegovini treba ponuditi MAP uprkos činjenici da s njene strane nisu bili ispunjeni baš svi uvjeti. Tada je, dakle, prije devet godina, odlučeno da se od vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži izrada i najvažnijeg "alata" za upravljanje MAP-om, a to je Godišnji akcijski plan (ANP). A kako bi dodatno poboljšali podršku Bosni i Hercegovini, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u decembu 2018. izrazili su spremnost "prihvatiti predaju prvog godišnjeg nacionalnog programa vaše zemlje", pojasnio je zvaničnik.

Povodom najnovije vatrene rasprave o Programu reformi isti zvaničnik rekao je da je ANP dokument koji je osmišljen "na nacionalnom nivou i u potpunom je vlasništvu državne vlasti, koja ga je dostavila u sjedište NATO-a". 

Tim dokumentom, rekao je, zapadnim vojnim saveznicima omogućuje se legalno i dogovorno pružanje "dublje i usmjerenije podrške reformama u područjima kao što su odbrambene sposobnosti, regionalna sigurnost, spremnost na katastrofe i reagiranje, te interoperabilnost oružanih snaga. Sada kad je Program reformi konačno dostavljen, sve je na vama u Bosni i Hercegovini. Na vama je glavna odgovornost i odluka hoćete li prihvatiti podršku i volju NATO-a ili nećete", poručio je.

Zaključio je da "NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine", da Alijansa "nikad nikome ne nameće saradnju" i da su "partnerski programi Sjevernoatlantskog saveza prilagođeni potrebama i zahtjevima svakog pojedinog partnera".

Fokus na sveobuhvatnim reformama

ANP je fokusiran na sveobuhvatne demokratske, sigurnosne i odbrambene reforme, koje svake godine razvija država partner uz savjetodavnu pomoć institucija NATO-a. To je dokument u nacionalnom vlasništvu države, a obuhvata političke, ekonomske, odbrambene, resursne, sigurnosne i pravne aspekte.

Godišnju procjenu napretka u reformama provode NATO-ovi službenici ovlašteni od svih 29 NATO-saveznica uz potpunu ravnopravnost predstavnika države koja je vlasnik i dostavljač godišnjeg programa reformi. Bez obzira na formalni naslov, strukturu i sadržaj, nijednim od tih dokumenata ne prejudicira se članstvo u Savezu jer je riječ isključivo o političkoj odluci s najvišeg nivoa na obje strane. Nerijetko, u odlučivanje o članstvu u NATO-u bili su uključeni i svi punoljetni građani referendumom.

Bosanski English French German Russian