Logo

EU i Japan protiv američkog protekcionizma

Na 25. bilateralnom samitu u Tokyu održanom u utorak, čelnici Evropske unije i Japana su potpisali dva historijska sporazuma kojima se unaprjeđuje inače stalno rastuća međusobna trgovinska razmjena.

Sporazumom o slobodnoj trgovini EU-Japan uklanja se oko 99% tarifa koje su do sada plaćali EU izvoznici. Eliminira se i većina regulatornih barijera, čime je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji u Bijeloj kući odaslana snažna poruka da su ove dvije industrijske velesile udružene protiv trgovinskog protekcionizma kakav zadnjih mjeseci nameće Amerika.

EU-Japan 1.jpg

(www.consilium.europa.eu)

Riječ je o do sada najvećem bilateralnom trgovinskom sporazumu EU sa nekom trećom zemljom kojim će se stvoriti zona slobodne trgovine od preko 600 miliona prosječno bogatih potrošača i koja čini gotovo trećinu globalnog bruto društvenog proizvoda (BDP). Ekonomski stručnjaci u Bruxellesu su već izračunali da bi rast izvoza iz Evropske unije u Japan uskoro mogao porasti za oko 180 posto u sektoru prerađene hrane, za oko 22 posto u hemijskoj industriji i za oko 16 procenata u sektoru elektromašinogradnje.

Sporazumom o strateškom partnerstvu potiču se novi modaliteti međusobne sradnje na širokom spektru pitanja kojima se oplemenjuje politička paradigma međusobnih odnosa. Sporazumima su obuhvaćena pitanja sigurnosti i odbrane, borbe protiv terorizma, migraciona politika, klimatske promjene, energija, naučna istraživanja i razvoj, inovacije i obrazovanje, pa sve do pitanja uzajamne slobode kretanja ljudi.

Barjaktari bescarinske trgovine

"Ovim sporazumima Evropska unija i Japan uspostavljaju do sada najviši stupanj međusobnog povjerenja i trgovinske razmjene. Takav naš međusobni odnos ima ogromnu stratešku važnost za međunarodni poredak koji se temelji na pravilima, a osobito u ovom vrijemenu kada neki pokušavaju dovesti u pitanje tekovine slobodne trgovine, jednakopravnosti i istovjetnih šansi. Ovim sporazumima EU i Japan šalju nedvosmislenu poruku da smo još čvršći i odlučniji u borbi protiv protekcionizma", izjavio je nakon samita predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Japanski premijer Shinzō Abe sporazume je nazvao dokazima prijateljstva, razumijevanja i istovjetnosti namjera. "Sporazum o ekonomskom partnerstvu pokazuje cijelom svijetu našu čvrstu političku volju da upravo mi, Evropska unija i Japan, i dalje držimo globalnu zastavu slobodne trgovine. Ta zastava će se od sada vioriti još visočije i još će snažnije ohrabrivati slobodu trgovanja u svijetu, jer će se vrlo brzo i jasno pokazati rezultati održivog ekonomskog rasta i novog zapošljavanja na obje strane”.

Protivnici nuklearnog naoružanja

Čelnici EU i Japana su postigli potpunu saglasnost i o međunarodnim i sigurnosnim pitanjima, uključujući denuklearizaciju Korejskog poluotoka i očuvanje historijskog nuklearnog sporazuma šest velikih sila sa Iranom iz 2015. kojim je predviđeno ukidanje međunarodnih sankcija Iranu u zamjenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa. Dvije strane su se također obavezali i na modernizaciju Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u skladu sa zaključcima nedavnog samita sedam industrijski najrazvijenihih zemalja svijeta (G7).

"U vanjskoj politici u potpunosti stojimo uz naše japanske partnere u naporima da održimo pritisak na vladajući režim u Sjevernoj Koreji kako bi se osigurala potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluotoka. Zajednički želimo vidjeti kraj svih nuklearnih i balističkih raketnih programa u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji", navodi se u zajedničkoj izjavi nakon samita.

Obje strane su, također, dale “punu podršku suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu” Ukrajine” i potvrdile svoju predanost provedbi Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama usredotočujući se na smanjenje emisija i poboljšanje energetske efikasnosti.

Čelnici su također pozdravili zaključivanje pregovora o do sada najvišem nivou međusobne zaštite osobnih podataka, što bi trebalo stvoriti do sada i najveći globalni prostor pouzdanog i sigurnog prijenosa osobnih podataka građana.

Osim predsjednika Evropskog Vijeća Donalda Tuska, u radu samita je s EU strane sudjelovao i predsjednik Evropske komisije  Jean-Claude Juncker.

Copyright © 1997-2014 Zekerijah Smajic. Powered by cybercell.co