Logo

Bezvizno ili bezvezno putovanje u Evropu?

Bezvizno ili bezvezno putovanje u Evropu?

Od 15. decembra 2010. godine, građani Bosne i Hercegovine konačno imaju djelimičnu slobodu kretanja koja im je neosnovano oduzeta prije 18 godina. Djelimičnu, jer je vizni režim ostao na snazi ne samo za neke članice EU kao što su Irska i Velika Britanija, već i za mnoge druge članice Ujedinjenih nacija među kojima su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Kina, Indija itd. Slobodu kretanja kakvu su građani bivše SFRJ imali prije raspada, građani nekih novonastalih državica-sukcesora, neće imati vjerovatno ni za narednih 50 godina. A možda i nikada jer će globalna zajednica biti i dalje terorizirana, pa će sloboda kretanja biti sve manja, a kontrole putnika pod izgovorom borbe protiv terorizma, sve veće.

Is Sarajeva i Banja Luke su toga 15. decembra, u isto vrijeme i sa približno istim brojem sjedišta ka evropskim prijestolnicama organizovana dva odvojena čarter-leta sa prvim putnicima s biometrijskim pasošima i bez šengen-vize. Promotivno putovanje s predstavnicima nevladinih organizacija, državnih institucija i medija trebalo je da ima simboliku slobode, zajedništva i integriranosti građana BiH sa građanima evropskih zemalja.
Političke vođe u ovoj državi su, međutim, kao i uvijek, pokvarili takva očekivanja domaće javnosti, evropskih finansijera i institucija u Briselu jer se i na dan toliko očekivane slobode kretanja pokazalo da u njihovim glavama caruju bijeda, glupost, nesloboda i podjele. Sarajevski čarter-avion je poletio ka Strazburu, Parizu, Rimu i Ljublajni, a banjalučki ka Briselu. Sve je smišljeno kako se djeca iste države koja je dobila berzvizni režim, ne bi slučajno susrela ni na prostoru Evropske unije.

Takvo predstavljanje Bosne i Hercegovine nije ni evropsko ni civilizacijsko. Niti odslikava stvarnost građanskog duha u ovoj zemlji bez obzira što je veliki broj mladih zadojen nacionalizmom svojih roditelja. Činjenica iz najnovijeg istraživanja Gallup Balkan Monitora da je oko 30 posto građana RS-a „neprijateljski raspoloženo“ prema Evropskoj uniji, potvrđuje gornje navode o političarima zarobljenog uma koji i sa vizama i bez viza, ne vide ništa dalje od svoga nosa, trujući debilnim odlukama cijele generacije mladih.

Evropska unija je odgovorna što je 18 godina hladnokrvno posmatrala torturu nemušte politike nad ljudskim sudbinama, nedajući mladim ljudima BiH da izađu iz svojih torova, da vide primjere progresa i da, kada se vrate u svoje nacionalne feude, pokreću procese dubinskih promjena. Korak po korak. A i to je kretanje!
Ovako, prvo bezvizno putovanje je bilo bezvezno iako je dan ranije visokom predstavniku EU u BiH Valentinu Inzku i šarmantnoj koleginici Tanji Fajon, upravo „za doprinos  ukidanju viza“ dodijeljeno bezvezno, do dna profano „ordenje„ Evropskog pokreta Bosne i Hercegovine.
Za građane Crne Gore, Makedonije i Srbije vize su ukinute godinu dana ranije ali bezviznog cirkusa, samopromocije i profanog ordenja, ni zaslužnima ni nezaslužnima, nije bilo. Zašto se Bosna i Hercegovina u posljednjih 15 godina predstavlja uvijek nako kako njenoj historiji i tradiciji nikako ne dolikuje – pitanje je vjerovatno za sociološko-psihijatrijske analize.
 

Copyright © 1997-2014 Zekerijah Smajic. Powered by cybercell.co