A+ A A-

Biografija

Rođen u Brčkom. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Obrazovno zvanje profesor sociologije. Po zanimanju novinar. Specijalizacija EU politike i euroatlantske integracije.

Profesionalno iskustvo:

Trenutno: direktor i osnivač vodećeg multimedijalnog servisa Sens Multimedia News Network sa redakcijama u Sarajevu i Briselu.
Mart 2010.-2011. povremeni predavač i trener za osoblje Republike Hrvatske koje se ima namjeru baviti poslovima u vezi sa Evropskom unijom ili će obavljati različite dužnosti u institucijama EU.
Decembar 2008-juli 2009. konsultantski poslovi na realizaciji sadržaja za EUSR portal www.reci.ba (EU Glasnik).
Godina 2008. i dalje, pokretač i konsultantski poslovi u Centru za podršku procesu evropskih integracija (CEPPEI) u Sarajevu (www.ceppei.ba)
Godina 2006-2008: istraživački poslovi iz oblasti evropskih politika i prakse, stalni dopisnik iz Brisela i analitičar njemačkog nacionalnog radija Deutsche Welle (http://www.dw-world.de/DWelle_WSSearch/dynamic/globalsearch.seam)
Septembar 2005-2006.: generalni direktor komercijalne televizije OBN Sarajevo.
Mart 2004. : CEO komercijalne televizije OBN, te urednik i voditelj političkog TV-šou-a “Fakta”, komercijalna TV OBN.
Godine 2003. i dalje: mentor grupi studenata tv žurnalizma Fakulteta političkih nauka Sarajevo, predavač o politikama EU i procesu euroatlantskih integracija na Fakultetu političkih nauka i Media plan institutu Sarajevo.
Septembar 2003: Pokretač, urednik i voditelj političkog TV-šoua “Fakta” na Javnom RTV Servisu BiH.
Godine 2002-2013: Predavač na predmetu “Evropska unija i međunarodni odnosi” na Visokoj školi novinarstva Media-plan instituta, Sarajevo. O istoj temi gostujući predavač na postdiplomskim studijima međunarodnih odnosa (Fakultet političkih nauka, Sarajevo) kod prof. dr. Nijaza Durakovića, kasnije kod prof. dr Safeta Halilovića.
April 2002: osnivač prvog Euro Info Centera u BiH koji je i danas aktivan u sastavu Vanjskotrgovinske komore BiH (www.eicc.ba), i iz kojeg se razvila današnja mreža EIC-a širom BiH i Zapadnog Balkana.
Oktobar 1998: osnivač i direktor nezavisnog medijskog servisa SENS (South East News Service Europe www.sense-agency.com) sa kadrovski snažnim dopisništvom u Briselu, Hagu, Strazburu, Parizu, Berlinu, Moskvi, Vašingtonu, Njujorku, kao i povremenim dopisnicima-saradnicima u Beču, Rimu, Pragu, Štokholmu i drugim važnim središtima svijeta. Uposlenici bili istaknuti novinari sa prostora bivše Jugoslavije, svih nacionalnosti bivše SFRJ.
Godine 1997. imenovan prvim programskim direktorom INFO TV Kanal (OBN) kojeg je nakon Dejtonskog  sporazuma osnovala međunarodna zajednica, na čelu s EU, sa sjedištem u Sarajevu.
Godine 1994-2002: Stalni evropksi dopisnik iz Brisela za nezavisni dnevnik Oslobođenje, Radija Slobodna Evropa, te njemačke nacionalne radije Deutsche Welle i Radio WDR.
Maj 1992/december 1994: Stalni i(li) frre-lance ratni dopisnik iz Bosne i Hercegovine za slovenačku nacionalnu agenciju STA (Slovenska tiskovna agencija), APA Austrija, te za brojne dnevne i periodične bh. i regionalne novine kao: Oslobođenje (Sarajevo), Republika (Ljubljana), Feral Tribune (Split), Novi list (Rijeka), Puls (Skopje), Vreme (Beograd), NIN (Beograd), West Information (Gratz), te nacionalni Radio i TV Slovenije.
Godine 1990-1992: Urednik i voditelj, zamjenik glavnog urednika i izvršni direktor Yutel-a -  prve jugoslovenske TV stanice u bivšoj SFRJ sa sjedištem u Sarajevu.
Godine 1986-1989: urednik i voditelj informativno-političkih emisija Televizije Beograd, uključujući i uređivanje i vođenje centralnog TV Dnevnika u 19:30 sati.
Godine 1976/1986: novinar-urednik u Televiziji Sarajevo i stalni saradnik-komentator dnevnika Oslobođenje, magazina Svijet, časopisa Nedjelja.

Projekti:

Knjiga „Evropska unija i zemlje bivše Jugoslavije“, izdanja 1997, 1999 i 2001. g. OKO, Sarajevo i Eurocontact Sarajevo.
Knjiga „Evropska unija za svakoga“, izdanja 2004, 2005, 2006. i 2008. u više verzija i više različitih tiraža uključujući i formu specijalnog dodatka za dnevne novine, decembar 2005. u tiražu od 60.000 primjeraka, izdavač Delegacija Evropske komisije u BiH i Eurocontact d.o.o. Sarajevo.
Vodič u Evropsku uniju, publikacija magazinskog formata na b-s-c i engleskom jeziku u tiražu od 50.000 za BiH i 50.000 za Crnu Goru u izdanju EUFOR-a u BiH. Izdanje septembar 2008.
Više različitih edukativnih brošura za potrebe Evropske komisije, Direkcije za evropske integracije BiH i nevladinih organizacija koje su angažovane za potrebe EK.  Neke od brošura: „Evropska unija i Zapadni Balkan“, „Evropska unija i Jugositočna Evropa“,  „Evropska unija i Bosna i Hercegovina“).
Feljton u 15 nastavaka: „Vijeće Evrope i BiH“, dnevnik Oslobođenje, Sarajevo, 1997.
Kolumna: „Euroscop“, dnevnik Oslobođenje, Sarajevo, 1997-2000.
Kolumna/eseji: „Eurovizija“, magazin „BH Dani“, Sarajevo, 2003. g.
Radio-kolumna: „Pogled iz Brisela“, njemački radio DW, 1999-2006.

Nagrade i priznanja:

Mart 2014.: Priznanje "Dunavski cvet" u formi skulpture poznatog srbijanskog umjetnika Milivoja Unkovića, dodijeljeno od novosadskog "MediaInventa" u ime sedam država Poduvske regije "za medijsku objektivnost i doprinos regionalnoj saradnji".

Januar 2012.: Priznanje "Novinar decenije" i “Zlatna povelja za doprinos evropeizaciji regiona i etiku u novinarstvu” od Internacionalne lige humanista čiji je idejni osnivač dvostruki nobelovac
Linus Pauling. Prvo priznanje ove vrste od osnivanja ILH.

Maj 2011.: „Evropski medij u BiH za 2011. godinu“-priznanje Evropskog pokreta u BiH dodijeljeno agenciji „Sens Multimedia News Network“.

Juli 2010.: Specijalna nagrada za najuspješnijeg medijskog menadžera u jugoistočnoj Evropi – priznanje Udruženja menadžera jugoistočne Evrope.

Maj 2009.: Naj-Evropljanin Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, priznanje Evropskog pokreta u BiH. Priznanje dodijeljeno povodom dana Evrope, 9. maja 2009.
Nominacija za novinara godine u BiH 2002. godine.

Zajedničko pismeno priznanje predsjednika Haškog tribunala redakciji SENSE za izvještavanje sa suđenja optuženima za ratne zločine, godine 2000. i 2001., te nekoliko uzastopnih kolektivnih pohvala glavnih tužilaca haškog tribunala pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Dobitnik najviših profesionalnih nagrada i priznanja za TV novinarstvo u okviru tadašnje
Jugoslovenske Radio-Televizije – JRT, među kojima i nagrade “Najbolji tv novinar 1989. godine”, “Najautoritativniji tv novinar Jugoslavije 1990. godine”, “TV ličnost godine 1991”

Ostale aktivnosti:

Član Udruženja novinara Slovenije, Kluba stalnih dopisnika u sjedištu EU u Briselu, te član Međunarodnog udruženja novinara (IFJ).  Od jeseni 1994. godine stalno akreditirani novinar u sjedištu EU.
Koautor državne Strategije evropskih integracija u separatu “Mediji, kultura i audio-vizuelna politika”.
Internet-kolumnist koji se specijalistički bavi temama Evropske unije i međunarodnih odnosa.

Kontakt:
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. i This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.sensservis.eu
www.zekerijah-smajic.com


 

Bosanski English French German Russian