A+ A A-

Articles

Europska unija

Bez priznavanja genocida u Srebrenici Srbija ne može u EU

Iako rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ona je mnogo više od simboličnog lamentiranja, smatra Igor Šoltes.
 
 
Amandman o genocidu počinjenom u Srebrenici podnio je Igor Šoltes, slovenski europarlamentarac iz grupe ZelenihEPA - Arhiva

Generalno zadovoljan kursom kojim Srbija ostvaruje reformske ciljeve na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, Evropski parlament je, posebnom rezolucijom o Srbiji, ohrabrio tu zemlju na njenom putu evropskih integracija.

Rezolucijom, koja je usvojena natpolovičnom većinom glasova, ocjenjuje se da je najveći napredak ostvaren u ekonomskim reformama, ali da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija još ne vide "opipljivi rezultati".

Parlament je snažno podržao "vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu saradnju Evropske unije sa zemljama zapadnog Balkanom" te ocijenio da bi Srbija, "uz još naglašeniju političku volju u provedbi istinskih i održivih reformi te konačnih rješenja sporova sa susjednim zemljama", u dogledno vrijeme mogla postati članica Unije.

U tom cilju, Evropski parlament je pozvao Vijeće Evropske unije i Evropsku komisiju da podrže otvaranje svih tehnički pripremljenih pregovaračkih poglavlja i da "ubrzaju cjelokupni postupak pretpristupnih pregovora sa Srbijom, prije svega u temeljnom području vladavine prava".

Read more ...

EU i Japan protiv američkog protekcionizma

Na 25. bilateralnom samitu u Tokyu održanom u utorak, čelnici Evropske unije i Japana su potpisali dva historijska sporazuma kojima se unaprjeđuje inače stalno rastuća međusobna trgovinska razmjena.

Sporazumom o slobodnoj trgovini EU-Japan uklanja se oko 99% tarifa koje su do sada plaćali EU izvoznici. Eliminira se i većina regulatornih barijera, čime je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji u Bijeloj kući odaslana snažna poruka da su ove dvije industrijske velesile udružene protiv trgovinskog protekcionizma kakav zadnjih mjeseci nameće Amerika.

EU-Japan 1.jpg

(www.consilium.europa.eu)

Read more ...

NIŠTA OD "MEKOG" BREXITA?

Britanski zastupnici su prvog dana februara podržali nacrt zakona kojim se odobrava početak pregovora oizlasku ove zemlje iz Evropske unije, čime je savladana prva velika proceduralna prepreka. Otklonjena je i dilema o karakteru i suštini budućih trgovinskih odnosa između Londona i Brisela. Za nacrt zakona glasovalo je 498 zastupnika, a 114 je bilo protiv.

Tokom dvodnevne rasprave u Donjem domu, većina zastupnika se obavezala da će poštovati odluku birača od 23. juna prošle godine o izlasku Britanije iz EU.

Konzervativna vlada želi da zakon bude usvojen do početka marta kako bi mogao biti ispunjen vladin rok (31. mart) za početak dvogodišnjeg perioda pregovora o brexitu. Nije nevažno da se većina zastupnika prije lanjskog referenduma zalagala za ostanak Britanije u EU, ali je većina, u skladu s demokratskim standardima u ovoj zemlji, obećala da će, iako nevoljno, prihvatiti ishod izjašnjavanja građana, što se kasnije i dogodilo.

Read more ...

OD PRESUDE SEJDIĆ-FINCI DO 'HRVATSKOG PITANJA'

Okretanje teze i činjenica glavačke, specijalitet je ovih prostora. Tako, kada napišem ili javno izgovorim da presuda u slučaju S-F nije i ne treba da bude u nadležnosti EU već Vijeća Evrope čiji je Sud i donio odluku, onda mi se prišiva da sam protiv ljudskih, demokratskih i civilizacijskih prava. Na takve se neznalice nisam osvrtao, pa sam 2013. uputio Otvoreno pismo na 120 adresa u EU i VE dokazjući da primjena ove presude ne treba da bude uslov za evropske integracije. I uspio sam: tadašnji EU povjerenik za proširenje Štefan Fule je izgubio vrlo, vrlo dobro plaćen položaj, a EU je "privremeno" odustala od ucjene Sejdićem i Fincijem. Ja neću odustati dok se briga o provedbi odluke Evropskog suda pravde ne vrati iz Brisela u Strasbourg, jer je BiH od 2002. punopravna članica ove organizacije, a ne EU. Osim toga, Vijeće Evrope je evropska organizacija koja je i stvorena zbog jačanja demokratije, a EU je eminentno ekonomsko-monetarna unija i takva bi trebalo i da ostane!

Više o ovoj temi i mojim stajalištima objavila je i AJB:

Read more ...

ODLUKA OČEKIVANA, POSLJEDICE TEK DOLAZE

London/Brisel 24.6.2016. - Za evropsku ideju o ujedinjenju Starog kontinenta u petak, 24. Juna 2016. Osvanuo je tužan dan. Očekivana odluka građana Velike Britanije da se nakon 43 godine članstva u Evropskoj uniji vrate “nacionalnoj slobodi i samostalnosti” loša je opcija s teško predvidivim ishodom za obje dosadašnje ugovorne strane.

Velika Britanija bi u kratkom roku mogla osjetiti makroekonomske, trgovinske, monetarne, socijalne i druge generirajuće posljedice, a Evropska unija, iako je odavno morala biti svjesna stepena dezintegracionih procesa pod svojim krovom, teško će se oporaviti nakon gubitka jedne od najjačih svojih članica. Takav scenario nije bio nepoznat imajući u vidu da su eurofobi, euroskeptici i sve složnije desničarske frakcije u Velikoj Britaniji u zadnjih desetak godina vrlo otvoreno, transparentno i uporno radili na tome. Za svo to vrijeme Evropska unija nije uzvraćala adekvatnim unutarnjim reformama, a na globalnoj sceni je gotovo sasvim izgubila identitet.

Read more ...
Bosanski English French German Russian