A+ A A-

Articles

Fakta

ČIJI JE NIKOLA TESLA?

Na pravoslavni Božić, 7. januara 1943., u 87. godini života umro je jedan od najvećih svjetskih genija. Za mene osobno najveći imajući u vidu korisnost i humanističku vrijednost njegovih izuma, patenata i tehnologija bez koji danas ne bismo mogli živjeti. Kao humanista i stvorenje natprirodnih sposobnosti, poboljšao nam je svakodnevni život i prosvijetlio budućnost stoljećima unaprijed.

Na taj dan kada je sklopio oči i otiša u Svemir iz kojeg je, po njegovom osobnom uvjerenju, i došao, koliko znam, samo u Huguesovom parku u Puli obilježena je 76. godišnjica smrti ovog „slavnog hrvatskog znanstvenika“.

Tako su objavili neki istarski lokalni mediji. Koliko viđoj, drugi su na pravoslavni Božić Teslu zaboravili.

Read more ...

Strasbourg 11.12.2018.

(Foto, FP)

Tek što sam se počeo opuštati nakon turbulentne i stresne godine, u namjeri da i osobno proživim tradicionalnu predbožićnu razdraganost i čarobnost ukrašenih gradskih ulica gdjegod se zaputih, dogodi se, eto, pucnjava u Strazbourgu. Nimalo slučajan. Niti psihopatski napad na slučajne šetače!

U prvi mah, kao i nakon početnih nalaza istrage, vjerovao sam da se radilo o isplaniranom terorističkom zločinu, svjesno lociranom i vremenski isprogramiranom. U središtu Strasbourga, tog romantičnog frankofonsko-germanskog kosmopolisa smještenog tik uz francusko-njemačku granicu. I samo nekoliko kilometara od uzavrele građevine Evropskog parlamenta na sjevernom dijelu grada.

Read more ...

Kako BiH troši novac EU-a namijenjen migrantima?

Ako EU nije bila štedljiva prema BiH, a migranti ispoljavaju nezadovoljstvo, bijes i očajanje, postavlja se pitanje: Gdje su pare?
 
Za Al Jazeera Balkans piše:Zekerijah Smajić
 

Osim zvaničnom Sarajevu i Zagrebu, Evropskoj komisiji je također laknulo od kako je 24. oktobra uveče uspostavljena kontrola nad graničnim prijelazom Maljevac kod Bihaća. Do Brisela je početkom ove sedmice stigla informacija iz nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da su svi migranti željni Zapada uklonjeni iz zone graničnog pojasa, da fizički nisu u zoni iz koje bi potencijalno mogli ponovo blokirati prekogranični promet s Hrvatskom te da bh. policija ima "potpunu kontrolu nad situacijom u tom diijelu zemlje".

Read more ...

MOSTARLIJE

Slobodu i mir narodima donose vizionari, a istinu objavljuju pokojnici! Ako se ne varam, davno je to, u svoje vrijeme, napisao Jovan Dučić, bosanskohercegovački, srpski i jugoslovenski pisac iz Trebinja, diplomata i najznačajniji pjesnik-liričar srpskog modernizma u Kraljevini Srbiji. Na ovu poučnu lekciju iz mladosti vratila me je nedavna očekivana potresna vijest da je u Beogradu, 13. januara 2018., nakon teške i duge bolesti, preminuo Nedeljko Neđo Kovačević. Plemeniti čovjek, Mostarac i violinski virtuoz, osebujni zabavljač, jedan među liderima kultne grupe „Mostar sevdah reunion!

Tužna vijest me je zatekla u Briselu na svega stotinjak metara od najposjećenije kulturne destinacije u Kraljevini Belgiji - kultne palate Bozar koju još od 1928. ovdje smatraju kulturno-umjetničkim hramom ovog dijela Evrope. U toj sam dvorani, kakve slučajnosti, prije tačno deset godina uživao u nostalgičnim zvucima sevdalinskog modernizma uobličenog umijećem Neđinih mostarskih drugova iz, s njim zajedno proslavljenog, „Mostar sevdah reuniona“.

Read more ...
Bosanski English French German Russian