A+ A A-

Articles

Top novosti

IZJAVA PIC-A - NI KONKRETNA NI OBAVEZUJUĆA

Izjava ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 30.8.2016.

Ustavom BiH nedvojbeno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH. U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum.

Read more ...

BRITANIJA NA RASKRŠĆU, EU NA STRANPUTICI?

BRISEL,23.6.2016. -  Kao i prije 41 godinu, danas je dan odluke da li Veklika Britanija želi biti članica Evropske unije ili nakon 4 decenije iz nje odlazi.

U sedam sati jutros, bez pompe i gotovo rutinski, otvoreno je više od 40 hiljada glasačkih mjesta na kojima će se, za sada ravnomjerno podijeljeni građani na za i protiv, izjasniti o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji. Očekuje se da će od ukupno 45 miliona Britanaca, njih oko 30 miliona izaći na referendum.

Kakav će biti konačani odgovor na pitanje "Da li bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Evropske unije ili napustiti Evropsku uniju”, znat će se tokom večeri u četvrtak na petak.

Prema svim dosadašnjim anketama, broj onih koji su za ostanak Britanije u EU, u odnosu na one koji priželjkuju izlazak - gotovo je izjednačen. Do srijede uvečer oko jedan posto anketiranih birača je bilo više za izlazak Britanije iz EU nego za njen ostanak. Sva formalna i neformalna diplomatija EU je na nogama kako bi se pridobila većina za ostanak ove zemlje u članstvu s Unijom. Ne smije se, međutim, gubiti iz vida ni činjenica da je cijeli evropskih prostor u zadnijh desetak godina zahvaćen jačim ili blažim valovima desničarskih opredjeljenja, a euroskeptici u Britaniji su glasniji od svih ostalih u svijetu, te bi bi za njih današnja prilika mogla biti i historijski trenutak za realizaciju svojih starih namjera.

Read more ...

Novi problemi sa IPA fondovima

SARAJEVO, 20.02.2012. - Direkcija za evropske integracije BiH obavijestila je 17. februara Evropsku komisiju o statusu projektnih i sektorskih prijedloga obuhvaćenih procesom programiranja predpristupne pomoći (IPA) za 2012. i 2013. godinu. Do tog roka usaglašeno je 16 projektnih prijedloga, među kojima su prijedlozi u oblasti borbe protiv pranja novca, javnih nabavki, statistike, carina i oporezivanja, fitosanitarne ispravnosti i veterinarstva.
Read more ...

KRAJ BOLONJSKOG PROCESA?

BRUXELLES, 20.09. 2011.- Evropska komisija je predstavila prijedlog strategije za modernizaciju visokog obrazovanja s ciljem povećanja broja osoba s fakultetskim diplomama kako bi pomogli što brži izlazak iz ekonomske krize.

Evropska komisija navodi da visoko obrazovanje u Evropi ne daje dovoljno dobre rezultate kako bi privreda dobila stručnjake s potrebnim znanjima i vještinama za stvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast. Read more ...

Pred BiH su teški izazovi i velika neizvjesnost

Sarajevo, 11.11.2010. - Ovogodišnji Izvještaj o napretku BiH na putu ka EU je najgori od kako se ovakva vrsta monitoringa nad našom zemljom provodi. Ta činjenica, prirodno, pojačava frustracije zvaničnog Brisela, Bosnu i Hercegovinu još više usporava na putu integracija, a euroskepticima predstavlja dodatno 'pogonsko gorivo'.
Read more ...

Kako i zašto se Kučan 'prihvatio' Bosne i Hercegovine?

Ljubljana, 08. 11. 2010. - Bivši predsjednik Slovenije i specijalni izvjestilac slovenačkog premijera za BiH Milan Kučan izjavio je na konferenciji za medije u Ljubljani da se za prihvatanje te funkcije odlučio nakon razgovora sa predsjednikom države Danilom Tirkom. Na tu kratkoročnu funkciju Kučana je krajem prethodne sedmice imenovao slovenački premijer Borut Pahor.

Read more ...

Do sada najgori Izvještaj o napretku

Brisel, 09.11.2010.- Komisija Evropske unije usvojila je Paket proširenja za 2010. koji sadrži Strateški dokument, Mišljenja o zahtjevima za članstvo Crne Gore i Albanije, te sedam Izvještaja o napretku drugih država kandidata i potencijalnih kandidata, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

U do sada najgorem izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija glavni zaključak je da "nedostak zajedničke vizije među političkim liderima o pravcu u kom će se kretati država, nastavlja blokirati ključne reforme i dalji napredak ka EU. Zato je, smatra Komisija, potrebno preduzeti inicijalne korake da bi se Ustav uskladio sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i unaprijedila efikasnost institucija.
Potrebno je da zemlja bude u poziciji da usvaja, implementira i provodi zakone i propise EU da bi krenula ka postizanju svog strateškog cilja evropskih integracija.

Read more ...
Bosanski English French German Russian