Logo

Sve više protivnika Dejtonskog sporazuma

Washingon, 07.03.2014. - Bosna i Hercegovina u najvećoj političkoj krizi od svih zemalja Zapadnog Balkana, ocijenila je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i evropska parlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon govoreći pred Odborom američkog Senata. Dodala je da su što prije potrebne široke promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma "kako bi zemlja mogla uopšte funkcionisati". Govoreći o temi "Dešavanja na Zapadnom Balkanu i politički odgovori", Fajon je ocijenila da se međunarodna zajednica mora mnogo više posvetiti razvoju i stabilizaciji Zapadnog Balkana.

"Moramo se mnogo više fokusirati na Zapadni Balkan. Ova godina je odlučujuća za napredak regije. Posebno zbog činjenice da se u nekoliko zemalja Balkana održavaju izbori. Sjedinjene Američke Države (SAD) su u prošlosti igrale vrlo značajnu ulogu na Balkanu, a nastavit će to raditi i u budućnosti. Ipak, potrebno je da se više posvetimo cijeloj regiji. Kao što su pokazali protesti u BiH u februaru ove godine, bez slušanja glasa naroda mogu se ugroziti stabilnost i mir", rekla je ona.
Naglasila je da, od svih zemalja regije, BiH zahtjeva najviše pažnje i posvećenosti međunarodne zajednice.

"BiH moramo staviti na vrh naših prioriteta na Balkanu. To je trenutno najnestabilnija zemlja u regiji podijeljena po etničkim linijama. Dejtonski sporazum je okončao rat u BiH, ali nije doprinio uspostavljanju struktura za funkcionisanje države. Zato su potrebne ozbiljne promjene u BiH i unutrašnji proces koji će rezultirati širokim ustavnim promjenama", kazala je Fajon.

Smatra da je narod u BiH posljednjim masovnim protestima jasno pokazao da želi promjene i da nije zadovoljan političarima u zemlji.

"Protesti u februari su rezultirali i najžešćim nasilje u zemlji nakon rata. Narod je jasno pokazao da nije zadovoljan političkim elitama i da želi promjene. Ekonomska, politička i socijalna situacija je više nego zabrinjavajuća i potrebno je što prije djelovati", rekla je. Ona smatra da put se BiH ka Evropskoj uniji ne treba blokirati slučajem „Sjedić i Finci“ dodajući kako BiH što prije treba postati članicom EU.

"Evropska unija može djelovati kao medijator. Potreban nam je jedan novi pristup prema Bosni i Hercegovini. U suprotnom slučaju, moglo bi se desiti veliko nasilje u toj zemlji, posebno pred izbore ove godine", rekla  je Tanja Fajon.

Osim nje pred Odborom američkog Senata  su govorili i Hoyt Yee, zamjenik asistenta sekretara za Evropske i euroazijske poslove pri američkoj vladi i Kurt Volker, izvršni direktor Instituta McCain za međunarodno liderstvo. Osim o Bosni i Hercegovini, govorili su i o situaciji u, Albaniji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori.

Kadgod se progleda, Tanja, dobro je!

Kada sam ti o svemu gore izgovorenom govorio u Bruxellesu, pisao u Ljubljanu, slao mejlove i molio za više suštine a manje formalizma, misli su tvoje bile u ko zna kojem od svjetova. Sada si postala mudrija. Radujem se tome. Sazrijevaš brže od same Unije kojoj si se bila nekritički predala.

Copyright © 1997-2014 Zekerijah Smajic. Powered by cybercell.co