A+ A A-

Top novosti

Novi 'odgovor' EU na koronakrizu

Slijedeći preporuke čelnika država i vlada članica Evropske unije od 10. marta u vezi sa potrebom zajedničkog evropskog pristupa u borbi protiv virusa COVID-19 a da se pritom ne ugrozi sloboda kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, Evropska komisija je od tada utvrdila niz odluka, preporuka, smjernica i komunikacija u cilju što bolje koordinacije između država članica na očuvanju javnog zdravlja uz istovremeno poštovanje prava evropskih građana na slobodno kretanje u vremenu pandemije. Početkom mjeseca Komisija je predložila a Vijeće za opće poslove ovih dana odobrilo novu preporuku za koordinaciju mjera među državama članicama koje bi mogle uticati na ograničavanje slobodnog kretanja unutar Unije. Preporukom o koordiniranom pristupu nastoji se izbjeći fragmentacija i poremećaji u praktičnoj primjeni evropskih pravila o slobodi kretanja, s jedne strane, te povećati transparentnost i predvidljivost za građane i kompanije, s druge strane.

Cijeli tekst nove Preporuke vidjeti ovdje: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11689-2020-REV-1/hr/pdf

A new Entry Exit System will revolutionize Schengen Area border control -  Thales blog

Read more ...

Evropskim 'zelenim planom' protiv zagađenja na Balkanu

Dok se stanovništvo u većini gradova u regiji tradicionalno u ovo doba godine truje sumpor-dioksidom, ugljik-monoksidom, lebdećim česticama u vidu dima, čađi, prašine i čime sve ne, iz Brisela ekskluzivna vijest: radna tijela Evropske komisije, stručni timovi i nezavisni eksperti počeli su izradu "Zelenog plana za Zapadni Balkan".

Read more ...

IZJAVA PIC-A - NI KONKRETNA NI OBAVEZUJUĆA

Izjava ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 30.8.2016.

Ustavom BiH nedvojbeno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH. U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum.

Read more ...

BRITANIJA NA RASKRŠĆU, EU NA STRANPUTICI?

BRISEL,23.6.2016. -  Kao i prije 41 godinu, danas je dan odluke da li Veklika Britanija želi biti članica Evropske unije ili nakon 4 decenije iz nje odlazi.

U sedam sati jutros, bez pompe i gotovo rutinski, otvoreno je više od 40 hiljada glasačkih mjesta na kojima će se, za sada ravnomjerno podijeljeni građani na za i protiv, izjasniti o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji. Očekuje se da će od ukupno 45 miliona Britanaca, njih oko 30 miliona izaći na referendum.

Kakav će biti konačani odgovor na pitanje "Da li bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Evropske unije ili napustiti Evropsku uniju”, znat će se tokom večeri u četvrtak na petak.

Prema svim dosadašnjim anketama, broj onih koji su za ostanak Britanije u EU, u odnosu na one koji priželjkuju izlazak - gotovo je izjednačen. Do srijede uvečer oko jedan posto anketiranih birača je bilo više za izlazak Britanije iz EU nego za njen ostanak. Sva formalna i neformalna diplomatija EU je na nogama kako bi se pridobila većina za ostanak ove zemlje u članstvu s Unijom. Ne smije se, međutim, gubiti iz vida ni činjenica da je cijeli evropskih prostor u zadnijh desetak godina zahvaćen jačim ili blažim valovima desničarskih opredjeljenja, a euroskeptici u Britaniji su glasniji od svih ostalih u svijetu, te bi bi za njih današnja prilika mogla biti i historijski trenutak za realizaciju svojih starih namjera.

Read more ...

Novi problemi sa IPA fondovima

SARAJEVO, 20.02.2012. - Direkcija za evropske integracije BiH obavijestila je 17. februara Evropsku komisiju o statusu projektnih i sektorskih prijedloga obuhvaćenih procesom programiranja predpristupne pomoći (IPA) za 2012. i 2013. godinu. Do tog roka usaglašeno je 16 projektnih prijedloga, među kojima su prijedlozi u oblasti borbe protiv pranja novca, javnih nabavki, statistike, carina i oporezivanja, fitosanitarne ispravnosti i veterinarstva.
Read more ...

KRAJ BOLONJSKOG PROCESA?

BRUXELLES, 20.09. 2011.- Evropska komisija je predstavila prijedlog strategije za modernizaciju visokog obrazovanja s ciljem povećanja broja osoba s fakultetskim diplomama kako bi pomogli što brži izlazak iz ekonomske krize.

Evropska komisija navodi da visoko obrazovanje u Evropi ne daje dovoljno dobre rezultate kako bi privreda dobila stručnjake s potrebnim znanjima i vještinama za stvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast. Read more ...